Curs de Arta si Tehnica Livrarii discursului
27-28 Ianuarie 2018 | Bucuresti
Am deschids seria trainingurilor dedicate Comunicarii, respectiv Arta si Tehnica Livrarii Discursului. Primul curs intensiv de comunicare din acest an tocmai s-a incheiat la Bucuresti. Informatii despre viitoarele cursuri
Abilitatea de a tine un discurs sau o prezentare in public este astazi indispensabila. De fluenta discursului nostru si de capacitatea acestuia de a convinge depind, de multe ori, reusitele noastre profesionale si personale. Dar ca observatie generala, toti vorbitorii in public, trainerii, coach-ii, antreprenorii care isi doresc sa impartaseasca din experinetele lor, cu totii sunt interesati de continutul discursului lor. Prea putin pun pret pe tehnica livrarii. Adica:
Dupa cele 3 zile petrecute impreuna veti avea notiunile de baza:
Cursantii mei sunt traineri, coach, oameni din vanzari, manageri de firme, politicieni, profesori etc.
Avem nevoie de toate aceste abilitati, gandindu-ma la numarul mare de traineri care au iesit pe piata. Tocmai aceste detalii fac diferenta intre un trainer, un trainer bun si unul foarte bun. Si asta pentru ca, repet continutul este foarte important si studiat de catre toata lumea. Oratoria nu este domeniul in care excelam.
In ultima perioada am participat tot mai des la conferinte si intalniri ale celor care isi desfasoara activitatea in departamentele vanzari, marketing, asigurari. Imi place seriozitatea cu care tinerii se pregatesc in domeniile de mai sus. Scheme, grafice, procente, cifre, tactici... retete de succes... Iar intalnirile sunt atat de ancorate in material, este atat de multa energie mentala, incat simti in sala o stare de presiune. Si ma duce gandul la bietul cumparator care face acest gest cu sufletul.
Nu inteleg de ce ne temem sa fim amuzanti in procesul de vanzare, sau de marketing. De ce vorbirea iti este aspra ca sa dovedesti seriozitatea cu care tratezi situatia ivita. Sau invers, sa fii coplesit de seriozitatea situatiei ivite si abia sa ti se auda vocea. Daca ai incredere in tine si lucrezi cu profesionalism, integritate si umor, atunci asta trebuie sa se reflecte in felul in care vorbesti, articulezi, frazezi. In atitudinea degajata.
Apoi cuvintele alese pentru ca ideea expusa sa ajunga la mintile dar si sufletele celor ce te asculta, trebuie sa fie cele potrivite si al caror inteles se potrivesc ca o manusa. Mark Twain spunea ca "Diferenta dintre cuvantul potrivit si aproape potrivit, este precum diferenta dintre licurici si fulger". Folosind cuvintele potrivite si nepretentioase, rostite clar si articulat, dand importanta fiecarui sunet din cuvant, in ritmul potrivit, cu o voce calda si calma dar ferma si hotarata (ceea ce nu inseamna aspra), modulata si la volumul adecvat, te vei face inteles de toata lumea. Ti se va cauta prezenta si mai ales vei solicitat pentru traininguri, discursuri, vei vinde si vei socializa cu usurinta.
Repet detaliile fac diferenta dintre tine si multi alti vorbitori, la fel de bine pregatiti pe continut.
"Despre comunicare" Interviu acordat
.