Vorbirea - cel mai important mijloc de comunicare
Fiecare "breasla" traieste intr-o lume specifica. Medici, profesori, politicieni, oameni de afaceri, oamenii de presa indiferent de suportul media, angajati in administratia publica etc... Acum cativa ani am iesit din media si viata mi-a purtat pasii catre lumea business. Networking, traineri, coach, publicspeak-ari, moderatori. Apoi am avut timp sa calatoresc si sa cunosc sute de oameni din toate domeniile.
Am ajuns la o concluzie ferma si evidenta, pe care o repet constant. Indiferent de descoperirile stiintifice in domeniu, vorbirea va ramane cel mai important mijloc de comunicare. Si tocmai pe aria acestei necesitati firesti, vorbirea, am descoperit "neputinte". Ca si cum limba romana ar fi saraca in cuvinte si expresii, si foarte dificila in rostire. Cuvinte putine, expresi repetitive, ticuri de-a dreptul, rostire/dictie defectuoasa, o intonatie nepotrivita cu intelesul/continutul ideii, un ritm prea alert sau prea plat, voci cateodata stridente, respiratie insuficienta, teama de a vorbi in fata oamenilor, adica fara o tehnica de gestionare a emotiilor, stanjeneala in a folosi intreaga fiinta, a mainilor, a corpului in procesul de transmitere a informatiei. Cu alte cuvinte nu suntem obisnuiti ca natie, sa ne exprimam cursiv si coerent ideile, gandurile.
La polul opus sunt cei care folosesc doar neologisme si termenii tehnici imprumutati din limbile straine, fiindu-le greu sa mai gaseasca echivalet in limba romana.
Si intr-un caz si in celalalt vorbirea, comunicare in limba romana, are de suferit."Vorbirea este cea mai mare inventie a omenirii" spunea Larry King. Poate ca este unul dintre motivele pentru care oamenii s-au insingurat.
Am inceput sa ma documentez, sa invat, avand in spate o experienta de 20 de ani in media si avand si rezultate in bune in profesia mea, locul 2 pe tara pentru cea mai buna voce radiofonica feminina, si am inceput sa ajut, sprijin, invat tinerii si oamenii de afaceri sa-si sustina discursurile, trainingurile, conferintele corect. De cativa ani pun voce pe desene animate. Asta presupune o tehnica vocala deosebita.
Asta inseamna dictie, frazare, modulatie, respiratie, ritm, limbajul gesturilor, gestionarea emotiilor, atitudine, tinuta.
Mentionez toate aceste lucruri cu ajutotul unor cuvinte simple, firesti si naturale, care sunt pe intelesul tuturor. Toate aceste metode au fost folosite de mine in acesti 20 de ani de vorbit in fata camerelor dar si pe scena.
Imi place sa spun ca sunt o traitoare si nu o cititoare.
Apoi incepand sa predau o rostire corecta, am observat ca persoanele care au tot felul de probleme personale nerezolvate, intampina dificultati in vorbirea clara si fluida. Pentru ca toate piesele din puzel-ul existentei noastre traiesc intr-o stransa si armonioasa legatura.
Si toate acestea fac astazi obiectul unui training.